Rindert Kromhout: De naam van mijn vader - actueel boek uit 2020

 


Hoe actueel wil je het hebben? Hoewel het boek in 2020 verscheen is het gezien de situatie in Oekraïne actueler dan ooit.

In het boek maakt Klaus Mann, jood en oorspronkelijk Duitser, rond het einde van de
2e Wereldoorlog als journalist voor het Amerikaanse leger, een tocht vanuit Italië naar München om verslag te doen voor de Stars and Stripes. Dit doet hij samen met fotograaf annex chauffeur John Tewksbury, vrijwilliger in het Amerikaanse leger en eigenaar van een boekhandel. Gedurende een reis van een week hangt John aan de lippen van Klaus, zoon van de vermaarde schrijver Thomas ‘de tovenaar’ Mann. Hun gezamenlijke interesse voor boeken en andere vormen van cultuur, evenals de kunst van beide om niet te snel te oordelen (hoewel: ‘Er was me geleerd de verschillen tussen mensen, rassen, te benadrukken en niet de overeenkomsten’), maakt, dat Klaus erg open is en over de moeilijke periode voorafgaand aan de oorlog kan praten. Tijdens hun reis merken ook zij dat grote delen van de bevolking van veel informatie verstoken zijn geweest en daardoor slechts een eenzijdig beeld hebben van het wat en waarom van Hitler’s aanvallen op andere landen: ‘Dat is wat ze de wereld proberen wijs te maken. Maar het feit is dat onze regering helemaal niet aan die oorlog wilde  beginnen. De Führer was uit op een goede verstandhouding met het buitenland….. heeft een land dan niet het recht zich te verdedigen en gestolen grondgebied terug te veroveren?’ De huidige situatie in Oost-Europa lijkt toch identiek.


 

Hoewel we Rindert Kromhout vooral kennen als schrijver van kinder- en jeugdboeken, heeft hij met ‘De naam van mijn vader’ een fraai werk voor iedereen vanaf een jaar of 16 afgeleverd. Naast het onderwerp oorlog worden ook de verstandhouding tussen ouders en kinderen, verslavingen,
homo-acceptatie verwerkt in het boek, dat je uiteraard in de bibliotheek kunt lenen.



Een echte aanrader!

Was gelezen, Erna

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Marion van de Coolwijk - Mama liegt

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen