Cees van den Berg - Joe Mellow

 

Orlando is een puber, die niet heel veel vrienden heeft. Hij is erg onzeker, en zijn dislectie zit hem regelmatig in de weg. Wanneer hij zich na een compleet mislukte spreekbeurt bij de schooldirecteur moet melden verwacht hij een uitbrander over zijn schoolresultaten. Echter: zijn vader, die op een boorplatform werkt, blijkt een ernstig ongeluk te hebben gehad en ligt in coma in het ziekenhuis is de boodschap.


Orlando is net als zijn vader Mark muzikaal en een enorme jazzliefhebber: zijn vader speelt sax en Orlando hanteert de drumstokken. Die heeft hij overal bij zich, ook in het ziekenhuis. Het idee ontstaat, dat zijn vader wakker zal worden wanneer hij de muziek van zijn grote held Joe Mellow hoort. Een experiment met cd’s mislukt echter. Het idee laat Orlando niet los, en hij neemt contact op met Joe. Die zegt tegen een onkostenvergoeding te zullen komen. Hup… het drumstel wordt verkocht tot grote woede van Orlando’s moeder Serita.

Uiteindelijk komt Joe inderdaad naar Nederland. Orlando’s oom Paul is de zakenman, die ervoor zorgt, dat hij een saxofoon krijgt. Tja, …. ‘niet op de bagageband op Schiphol’ volgens Joe. En zo zijn er meer dingen die niet kloppen aan Joe. Tijdens een gesprek op de kamer in het hostel komt de aap uit de mouw en wordt het gedrag van Joe verklaarbaar.

Natuurlijk eindigt het boek zoals het hoort: Orlando’s vader ontwaakt, tot verbazing ook van de doktoren, en als dank organiseren Joe, Mark en Paul een fantastisch concert in Nederland met Joe’s oude band. Orlando krijgt een gastoptreden.

 


Cees van den Berg heeft een leuk C-boek geschreven. Er passeren diverse muzikale weetjes de revue, van titels en jazzmusici tot zaken over het leven van een muzikant in de goot. Daarnaast is er veel ruimte voor zaken die onder pubers spelen: pestgedrag met alle gevolgen van dien, vriendschappen, eerste vriendinnetje, contact tussen ouders en kinderen. En het geloof en vertrouwen houden, iemand een kans geven ook al is het helemaal misgegaan; een mooie boodschap.

 

Veel leesplezier.

Was gelezen, Erna

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen

Marion van de Coolwijk - Mama liegt