Bernice Berkleef: Bloedsteen

De maand Juni is al jarenlang ‘maand van het spannende boek’, een genre, dat door veel Nederlanders wordt gelezen. Nederland kent gelukkig ook veel thrillerschrijvers, en het aantal groeit nog steeds. Onder hen is Bernice Berkleef ook relatief nieuw. Bloedsteen is haar 2e roman.

 


Ella Verbeek werkt als logistiek manager. Wanneer zij op een ochtend door de politie van bed wordt gelicht blijkt, dat men haar verdenkt van ongeoorloofde praktijken op haar werk. Hoe precies wordt uiteraard niet verteld. Wel blijkt, dat ook haar vader is aangehouden.

Wanneer deze Benjamin onwel wordt tijdens de verhoren wordt hij in het ziekenhuis opgenomen. Enkele dagen later sterft hij helaas.

Voor Ella breekt een lastige periode aan: ze rouwt, om haar vader en de door deze affaire beëindigde relatie, en op het werk wordt ze op non-actief gezet. Als ze dan een vraag krijgt om zelf ter plekke het huis van haar vader op Java te komen bekijken besluit ze daarop in te gaan.

Vanaf het moment, dat Ella aankomt wordt ze daar geleefd. Bijna iedereen lijkt haar te willen helpen, maar in de meeste gevallen bedriegt de schijn: van hoteleigenaar tot medewerkers van de ambassade tot oude bedienden van haar vader: iedereen zet Ella een hak om er zelf beter van te worden. Beetje bij beetje komt ze achter wat er in haar vader’s jappenkampjaren voorviel en hoe hij daarmee in de jaren erna omging, hoe hij geworden is en dat de Indonesiërs haar willen straffen voor haar vader’s daden waarvan ze geen weet had, maar zij des te meer. Ze ontdekt, dat ze hem eigenlijk niet echt kent, en een aantal van de karaktertrekken van haar vader heeft die ze altijd verfoeide.

 Vlot geschreven verhaal voor iedereen, die van spanning houdt. Het verhaal zou zo maar waar gebeurd kunnen zijn: omkoping, status, geld en machtsmisbruik spelen immers ook vandaag de dag te vaak een rol in de levens van velen. Aanrader ook voor iedereen die van de Nederlandse/Nederlands Indische geschiedenis houdt. Bernice Berkleef werd met dit boek genomineerd voor de Gouden Strop 2021.

 

Erna Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen

Marion van de Coolwijk - Mama liegt