Karakterstrijd; Tim’s hell: van Alaska naar Mexico van Marco Verkooijen.

 ‘’There’s a place I got to, where nog oe knows me

It’s not lonely

tIt’s a necessary thing, it’s a place I made up

                                                                                
ind out what I’m made off’.

 

      
Dit is één van de liedtekstfragmenten die de start van een nieuw hoofdstuk inluiden, een manier die je vaker ziet. Aan de lezer is het om uit te vinden of de tekst de lading van het hoofdstuk dekt. Ik denk, dat de in dit in 2018 verschenen boek gebruikte teksten goed gevonden zijn.

 Het boek beschrijft een avontuur van de Nederlandse Tim. Tot de dood van zijn moeder was hij de carrièretijger in het strakke pak, die 24/7 de doelen nastreefde die hij kreeg opgelegd door zijn werkgever. Een doel halen betekende complimenten en aandacht, en daar groeide hij van. Ondertussen kende hij vele momenten waar hij twijfelde. Op die momenten ‘greep’ hij naar de seks, drugs & rock ‘n’ roll.

Na zijn moeder’s dood besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien. Hij neemt ontslag en trekt naar West-Amerika. Op verzoek van de Indiaanse Mai reist hij met haar mee, en hoewel die reis een hel blijkt te zijn, gaan zijn ogen open en ontdekt hij zijn werkelijke ik: niet iemand die alleen maar bevelen uitdeelt en doelen nastreeft, maar iemand met gevoel en interesse voor zijn medemensen.

Naast prachtige natuurbeschrijvingen van Alaska via Canada naar Mexico verweeft Verkooijen een stuk geschiedenis van de native Americans, de Indianen, in zijn boek. De manier waarop een 40-er de ontwikkeling doormaakt van ‘moeten’ naar ‘willen’, en van ‘leiden’ naar ‘volgen’, maakt het boek interessant voer voor psychologen.

Veel leesplezier!

Veel


Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen

Marion van de Coolwijk - Mama liegt