Pim Faber - De val van '74.

 

Over enkele weken zullen velen weer genieten van het WK voetbal, dit ondanks alle negatieve publiciteit over de plaats van spelen. Er zijn genoeg boeken over voetbal en voetballers geschreven. Kijk maar hier. Fictie over dit onderwerp is er echter niet veel. Voor liefhebbers van spannende boeken is er ‘De val van ’74’.

 

Het jaar 2012.


De journaliste Vivian Schuilenburg raakt tijdens een reportage over een proces rondom neonazi’s  in Duitsland vermist. Haar collega Bob Laroo probeert uit te zoeken wat er is gebeurd, en zijn spoor leidt naar München. Daar blijkt Schuilenburg op gruwelijke wijze te zijn vermoord.
De zaak krijgt een bizarre wending als Laroo ontdekt wat ten grondslag
ligt aan de moord: Vivian was een complot van neonazi’s op het spoor rond de finale
van het WK-voetbal in 1974: West-Duitsland moest en zou wereldkampioen
worden. De opzet was zo geraffineerd dat ook enkele Nederlanders
meewerkten, zonder dat zelf te beseffen.
Laroo verdiept zich, terwijl hij ook wedstrijden voor het WK 2012 moet verslaan, in de materie om zo te achterhalen wat Vivian had ontdekt. Zich niet bewust, dat hij door ‘collegae’ wordt afgeluisterd bijt hij zich vast met gevaar voor zijn leven en dat van zijn naasten. De ontdekking plaatst hem bovenaan de dodenlijst van een onbekende man, die ten koste van alles wil voorkomen dat het complot
ontrafeld wordt. Want dan komt de gruwelijke
waarheid over hem en zijn inktzwarte verleden aan het licht. En dat mag nooit gebeuren...


Ik had even moeite om in het verhaal te komen, maar na de eerste hoofdstukken las ik door en door. Faber schrijft op een spannende manier, waarbij je regelmatig gruwelt, zonder dat de harde actie daadwerkelijk aan je wordt opgedrongen. Heel knap. En de manier waarop Faber omgaat met de echte namen van voetballers en KNVB-lieden is zo gedaan, dat geen van hen in discrediet wordt gebracht, terwijl het verhaal er een extra interessante lading door krijgt.

 

Was gelezen, Erna

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen

Marion van de Coolwijk - Mama liegt