Weg van het water - Linda Westendorp

 

Nederlanders kennen Thailand vooral door hun vakantie-ervaring of door lekker eten. Voor de schrijfster van het boek ‘Weg van het water’, Linda Westendorp, geldt dit ook. Zij was echter ook één van de vele duizenden mensen, die met kerst 2004 in Phuket waren en de vreselijke tsunami aan den lijve ervoeren.


Linda maakt in 2004 onderdeel uit van Team Phuket van reisorganisatie Thomas Cooke. Samen met een internationaal gezelschap van reisbegeleiders zorgt ze dat vele vakantiegangers een onbezorgde en onvergetelijke tijd kunnen doormaken. Het onbezorgde leven verandert in één klap als de zee metershoog het land opkomt: het water gaat zijn weg. Velen hebben geen kans meer te vluchten, maar wie kan zorgt dat hij zo ver mogelijk weg van het water komt. Van hen, die er werken wordt verwacht, dat ze professioneel aan de slag gaan en hulp bieden waar mogelijk. Aan de hand van dagboekverslagen, kort na deze dramatische periode opgetekend, beschrijft Linda hoe ze te werk gaat en op welke manier zij en collegae omgaan met de ontstane situatie. Regelmatig komen de angst en de boosheid van vakantiegangers voorbij. Medewerkers improviseren ieder op hun eigen manier om de situatie het hoofd te bieden. Het brengen van slecht nieuws is een regelmatig terugkerend iets; het wordt op een waardige manier beschreven. Uiteraard is de situatie chaotisch, maar desondanks weten medewerkers ook hun menselijke maat te hanteren. Hilarische momenten zitten er ook in, b.v. wanneer Linda omschrijft hoe een grote vis door de straat komt zwemmen.


Kort na de ramp is er onder de collegae nog contact, maar het verwatert. Linda zelf is continue op zoek naar antwoorden op haar vragen over deze periode: heeft ze de dingen wel goed gedaan? Waren haar collegae nu wel of niet haar vrienden? Een eenduidig antwoord vindt ze niet. Het maakt, dat er onrust in haar blijft zitten. Tot haar vader haar op een gegeven moment, het is inmiddels 2017, vraagt of ze haar eigen dagboek nog wel eens heeft gelezen. Dit resulteert in het organiseren van een reünie met haar oud-collegae en het uitbrengen van dit boek (2021). Heftig maar fantastisch om te lezen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen

Marion van de Coolwijk - Mama liegt