Joke van Leeuwen - Mijn leven als mens.


Na 'Een huis met zeven kamers' ( 1979), een jeugdboek, had ik nooit meer iets van Joke van Leeuwen gelezen. 'Mijn leven als mens' zag ik toevallig op een display in de bibliotheek liggen, en ik moet zeggen: een aanrader voor iedereen. 

In dit boek wordt op een beschouwende manier door Dinka ('Dingetje') teruggeblikt op haar leven, dat slechts 18 jaren duurde en vele hobbels kende: Dinka's tweelingzusje Dinksa werd direct na de geboorte van haar losgesneden, want ze waren een Siamese tweeling. Het zusje overleefde dit niet, maar bleef een prominente plaats innemen in het leven (van met name haar ouders). Dinka is een eenling, die bij toeval Mier (Miranda) in de gang op school treft; beide zijn uit de klas  gestuurd. Ze worden vriendinnen, en zelfs meer dan dat.

Diverse stadia van het leven keren terug in het boek: tijdens het leven moest iedereen altijd presteren, tijdlimieten halen, beter zijn dan anderen, sneller, mooier. Samen met Dinksa ziet Dinka, dat ieder's ziel in feite gelijk is aan die van een ander, en er dus helemaal geen ruzie hoeft te worden gemaakt. Je kunt van iedereen houden, ongeacht..... wat dan ook.Wanneer je het wilt kun je ook begrip hebben voor ieders mening. Wat dat betreft is dit boek er een dat voldoende tips een betere wereld bevat.

Nieuwsgierig geworden? In de bibliotheek vind je het boek hier.

                                                                                Was gelezen, met plezier,

Erna

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen

Marion van de Coolwijk - Mama liegt