Marion van de Coolwijk - Mama liegt

 

 

In de afgelopen jaren schreef Van de Coolwijk vooral diverse boeken voor kinderen, van beginnend tot gevorderde lezers, en in diverse genres. ‘Mama liegt’ is een vorig jaar verschenen thriller met een historische inslag.

 


Het verhaal draait om Aisa, die jarenlang door haar oma is opgevoed: papa was verdwenen en mama hield zich in plaats van met haar dochter, vooral bezig met drank en drugs. Op een van haar wekelijkse bezoekjes aan oma Anna vraagt die haar om contact met haar zus Emma op te nemen, zodat ze elkaar nog kunnen  spreken ‘voordat het te laat is’. 

Dit lukt inderdaad. Emma blijkt een ware vriendin voor Aisa. Wanneer ze echter meer over de familiegeschiedenis probeert te achterhalen wordt haar dat niet in dank afgenomen.

 

Het verhaal speelt deels in het heden, en deels in het verleden, eind 2e Wereldoorlog, waar Anna en Emma beiden bijna gelijktijdig  in een klooster werden geboren. Het tijdbeeld van toen lijkt heel waarheidsgetrouw. Normen en waarden, sociale omgang, invloed van kerk zijn in de loop der jaren erg veranderd en hebben mede gezorgd voor hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan. Dat een negatieve spiraal kan worden onderbroken bewijst Aisa, door zelf uiteindelijk met kleinzoon van Emma Zeb een dochtertje groot te brengen.

 

Ik vond het een boek dat je bijna niet kon laten liggen. Aangrijpend zelfs op sommige momenten. Ongemerkt passeren diverse (actuele) thema’s een rol, zoals discriminatie, ongewenste zwangerschap, verslaving, vriendschappen, 2e wereldoorlog.

 


In de bibliotheek zijn meer dan voldoende boeken van Van Cookwijk te vinden. Kijk maar hier.


Was gelezen, Erna

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jan en Sanne Terlouw - De blauwe tweeling

Het geheim van de grote race - Simone Arts & Faylinn Teeuwen